water

Unica Energy Solutions

Unica Energy Solutions is gespecialiseerd in ontwerp, optimalisatie, beheer en onderhoud en exploitatie van (duurzame) energie-installaties. Eén van de locaties die zij bedienen is verzorgingstehuis De Berghorst in Staphorst. Unica riep de hulp in van Normec Kalsbeek om de installatie daar optimaal te laten functioneren.

Vervuilde vloerverwarmingsvelden

Als werkvoorbereider is Gerrit Kampman verantwoordelijk voor het onderhoudscontract dat Het Zand, de zorginstelling die eigenaar is van de locatie De Berghorst, heeft afgesloten met Unica. Als er een probleem is, inventariseert hij dit, bespreekt met de klant wat er gaat gebeuren om het op te lossen en stuurt hij de monteurs aan. In het geval van De Berghorst was er een probleem met de verwarming, zo vertelt hij:

“In verzorgingstehuizen willen mensen het graag lekker warm hebben. De Berghorst heeft daarom overal vloerverwarming aangelegd, dus geen radiatoren meer. Maar veel bewoners hadden klachten daarover, want zij konden het niet warm krijgen in de woning. Dus moesten we op zoek naar de oorzaak. We hebben de regeling gecheckt, of dat misschien de afsluiters dicht staan. Dat bleek niet het geval. De vloerverwarmingsvelden zaten verstopt door vervuiling. Bovendien zaten de meetpunten allemaal verstopt, dus we konden ook niet meer meten hoeveel water er naar elke woning ging. Dus ook als we dingen zouden aanpassen, konden we de resultaten niet meten.”

water

Normec Kalsbeek reageert snel en denkt in oplossingen

Unica Energy Solutions

Filters en systeemreiniging

Toen Unica enkele vloerverwarmingsvelden open maakte, bleek dat sommige leidingen echt nagenoeg dicht zaten door de vervuiling. Dit was het moment waarop Normec Kalsbeek in beeld kwam, vertelt Gerrit Kampman: “We hebben watermonsters genomen en die laten we meestal door Normec Kalsbeek analyseren. Zij hebben daar alle kennis van en het werkt prettig samen met ze. De uitslagen van de bemonstering lieten ernstige vervuiling zien. Het spoelen van de leidingen zou een optie zijn, maar je weet niet hoe lang het dan schoon blijft. Daarom hebben we Normec Kalsbeek gevraagd om mee te denken over een structurele oplossing.”

Na een inspectie op locatie kwamen Normec Kalsbeek en Unica tot de conclusie dat de vervuiling zich niet evenredig hecht in het gehele net, doordat er gladde kunststof buizen zijn gebruikt. Het kleine beetje staal dat nog wel in de installatie zit, zoals afsluiters en pompen, daar gaat dan het vuil op vastzitten. Normec Kalsbeek stelde daarom voor om te beginnen met een reiniging van het systeem, waarna een corrosiewerend middel wordt toegevoegd aan het water. De reiniging vond plaats via een zakkenfilter in combinatie met het reinigingsmiddel Kalclean. Door steeds fijnere filters te plaatsen, is de vervuiling gaandeweg verdwenen.

Kostenefficiënte en blijvende oplossing

Gerrit Kampman: “Als je de kosten van dat filter met de reinigingsmiddelen bij elkaar optelt, is dat veel kostenefficiënter dan dat er in elke woning gespoeld moet worden. Doordat Normec Kalsbeek ook nog CV ATA 530 als corrosiebeschermingsmiddel heeft toegevoegd, komt de vervuiling niet terug. Hiermee wordt een filmlaagje gelegd om de stalen onderdelen van het systeem. Daardoor blijft het systeem schoon en dat is voor ons het belangrijkste. Alles is stabiel nu.”

De samenwerking tussen Unica en Normec Kalsbeek verloopt uitstekend, vertelt Gerrit Kampman: “We werken al jaren prima samen en ik zou niet eens een andere partij weten die dit allemaal kan. Als we een watermonster opsturen, hebben we altijd binnen een week een duidelijke uitslag met mogelijke stappen om iets op te lossen. Het werkt gewoon heel prettig.”

Andere referenties

Deze diensten zijn wellicht interessant voor u

Alle diensten

Neem contact met ons op

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
man en vrouw overleggen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Menu

Normec Kalsbeek Normec Kalsbeek logo Koopmansweg 2 9482 WC Tynaarlo +31 (0) 592 35 00 00