water
28 november 2023

75 jaar Normec Kalsbeek: een overzicht

In 2023 is het precies 75 jaar geleden dat Albert Kalsbeek begon met zijn bedrijf in waterbehandeling, wat door de medewerkers gevierd werd op 6 oktober. In de loop der jaren is er van alles veranderd, maar er zijn ook dingen die hetzelfde zijn gebleven. In dit artikel geven we een overzicht van de weg die Normec Kalsbeek heeft afgelegd tot nu en richting de toekomst.

De opmars begon met Roby Kalsbeek

In 1948 is Kalsbeek opgericht door Albert Kalsbeek. Hij richtte zich in het begin op de waterbehandeling van hoofdzakelijk centrale verwarmingsinstallaties. Hiermee was hij een pionier in de markt. Het was een kleinschalig bedrijf met een beperkt dienstenaanbod.

In 1978 nam zijn dochter Roby Kalsbeek het bedrijf over. Zij heeft het bedrijf uitgebreid tot een volwaardig mechanisch en chemisch waterbehandelaar. Zo worden er vanaf 1982 ook apparaten en filters voor waterbehandeling verkocht.

De branche was in die tijd nog een echte mannenwereld, maar met haar vakkennis, kritische blik en doorzettingsvermogen heeft Roby Kalsbeek zich overal laten gelden. Haar naam maakt nog steeds indruk in de markt, ook al is ze in 2004 uit het bedrijf gestapt.

Kalsbeek was vanaf de start een echt familiebedrijf. Tot begin deze eeuw werkte er nog een relatief klein team en woonde Roby Kalsbeek in het woonhuis naast het kantoor. Inmiddels werken er 85 mensen, maar het familiegevoel is nog steeds hetzelfde. Door in kleine teams te werken, zijn er nog steeds korte lijnen tussen collega’s. Onderling tussen de teams wordt er veel kennis gedeeld.

Verbreding dienstenaanbod door Legionella

In de jaren negentig richtte Kalsbeek zich steeds meer op VGM: Veiligheid, Gezondheid en Milieu. Daarbij werd naast de kwaliteit van water ook de kwaliteit van lucht een aandachtspunt, met name door het sick building syndrome, en werd er nog meer gewerkt op het gebied van microbiologie.

De Legionella-uitbraak in Bovenkarspel (1999) bleek voor de organisatie het beginpunt te zijn van een nieuwe richting en een periode van onstuimige groei. Kalsbeek had immers de benodigde (biologische) corrosiekennis op het gebied van water in huis en werd al snel marktleider op het gebied van Legionellapreventie. Het bedrijf is vervolgens uitgegroeid tot een volwaardig adviesbureau op het gebied van water.

Al vanaf het begin in 1999 zat de toenmalige directeur Roby Kalsbeek veel aan tafel om wetgeving te ontwikkelen op het gebied van Legionella. De kennis uit de praktijk is daarbij onmisbaar. Die meedenkende rol bij het ontwikkelen van wetgeving heeft Normec Kalsbeek nog steeds. Zo zijn we betrokken bij de aankomende wijzigingen in de Legionellaregelgeving, zijn lid van de NEN 1006 en Waterwerkbladen commissie en spelen we een rol in brancheverenigingen zoals Water Alliance. Dat zien we als onze maatschappelijke plicht, we vinden dat dit goed geregeld moet zijn en daar dragen we dus graag aan bij.

Nieuwe markten

De breedte van het dienstenaanbod zorgt ervoor dat klanten voor steeds meer terechtkunnen bij Kalsbeek. Bestaande klanten kunnen daardoor meerdere diensten afnemen als ze eenmaal tevreden zijn over de enkele dienst waarvoor zij ooit aanklopten. Tegelijkertijd biedt het steeds verder groeiende dienstenaanbod mogelijkheden om nieuwe markten aan te boren.

Zorg, Wonen, Onderwijs, Overheid, Industrie, Maritiem & offshore, Recreatie en Agro: in elke markt kan Kalsbeek zijn expertise bewijzen en meedenken. Inclusief eigen accreditatie voor het afnemen van monsters op locatie. Zo biedt het bedrijf kwaliteit op elk gebied.

Assen als standplaats

In de vroege jaren zat de naam Assen zelfs in de bedrijfsnaam, zo sterk verbonden is Normec Kalsbeek met de stad in Drenthe. In 2007 was het nodig om te verhuizen naar een ander pand door de groei van het bedrijf en werd Tynaarlo de nieuwe vestigingsplaats. In 2022 keerde men toch weer terug naar Assen en was de cirkel weer rond.

Ondertussen was Kalsbeek in 2020 overgenomen door Normec. Dat betekende allereerst een visuele omschakeling, want de huisstijl was al die jaren blauw geweest en werd nu oranje. Verder veranderde er weinig, op de naamsverandering na in 2021 naar Normec Kalsbeek. De ondersteuning vanuit de Normec Group en de samenwerking met andere entiteiten van Normec is uiteraard een voordeel. Als je bij dezelfde klanten binnen bent, is het makkelijker om elkaar aan te bevelen.

Continu innoveren

Innovatie en vooruitdenken heeft vanaf het begin in het DNA gezeten van het bedrijf. Dat is ook na 75 jaar nog steeds het geval. Een voorbeeld daarvan is de ontwikkeling van T@pper, een softwarepakket dat alles biedt om legionellapreventie op de juiste manier uit te voeren en te registreren.

Altijd alert zijn op wat er speelt in de markt en daar vroeg op inspelen, dat is zeker een kracht van Normec Kalsbeek. Er is geen speciale R&D-afdeling, maar door goed onderling kennis te delen en ideeën uit te wisselen blijft het bedrijf altijd vooroplopen.

De speerpunten voor de komende jaren zijn digitalisering en automatisering van legionellapreventie. Voorbeeld daarvan in de Normec Kalsbeek S@nsor om automatisch temperatuurmetingen uit te voeren en doorstroming vast te stellen. Daarmee speelt Normec Kalsbeek in op de krapte op de arbeidsmarkt, door de arbeidsintensieve onderdelen uit het proces efficiënter te laten verlopen.

Een ander speerpunt is duurzaamheid. In plaats van met chemische oplossingen waterbehandeling uitvoeren van koel- en proceswater met duurzame methoden, zodat de waterkwaliteit goed blijft én het milieu gespaard wordt. En wie denkt er bijvoorbeeld aan dat je tot wel 20% energie kunt besparen als de waterkwaliteit in cv-installaties optimaal is? Daar denkt Normec Kalsbeek aan. Met zulke oplossingen proberen we continu om de markt verder te helpen. Daar kunnen we vast nog wel 75 jaar mee verder.

Nieuwsbrief

Weten wat er speelt in de branche? Schrijf u in voor onze periodieke nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Menu

Normec Kalsbeek Normec Kalsbeek logo Koopmansweg 2 9482 WC Tynaarlo +31 592 35 00 00